Hier belangrijke berichten voor de media:
Foto's en andere mediavormen worden op verzoek toegezonden.
Tekstuele berichten zijn rechtstreeks te kopieren uit berichten.

DE SCHILDER,
    DE DEKEN,
DE BROUWER,
     EN HET
        MEISJE
       Portretten in Stadsmuseum Almelo
19 november t/m 17 januari 2021

In de ontvangsthal van het Stadsmuseum Almelo zijn de komende twee maanden diverse portretten te zien. Aanleiding voor deze mini-expositie getiteld De schilder, de deken, de brouwer en het meisje, is de zeer recente bruikleen door de heer Bruining-ten Cate van krijttekeningen die Willy Sluiter in 1918 van het echtpaar Lambert en Julia ten Cate- Doedes Breuning maakte.
Voor deze tentoonstelling heeft het Stadsmuseum diverse andere portretten uit het depot gehaald; samen met de tekeningen van Sluiter zijn die tot 17 januari te bewonderen. Het gaat om portretten van onder anderen Jan Gierveld, Jos Beeling, Hendrik de Grijs en Berry Brugman.
De in Wierden geboren Gierveld (1935-2005) schilderde en tekende abstracte werken, maar ook portretten, landschappen en stillevens. Van hem is een portret uit 1980 te zien van dansleraar Jolke Veenstra van Almelo's bekende Dansschool Veenstra. Van De Grijs zijn twee portretten in olieverf te zien plus een zelfportret uit 1914 in pastel.
Het portret werd populair vanaf de renaissance en sommige kunstenaars specialiseerden zich zelfs in de kunst van het portretteren. Portretten zijn nog steeds geliefd, alleen zijn het nu foto's en is het zelfportret uit voorbije eeuwen vervangen door een selfie. Het verschil met vroeger is dat foto's meestal zeer informeel zijn, terwijl portretten de persoon in kwestie juist statig afbeeldden.
Behalve deze portretten expositie is ook de inmiddels zeer populaire Barbie-tentoonstelling nog steeds in het Stadsmuseum te zien en wel tot 31 januari.
De expositie DE SCHILDER, DE DEKEN, DE BROUWER, EN HET MEISJE
Portretten in Stadsmuseum Almelo t/m 17 januari 2021
www.stadsmuseumalmelo.nl
dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur
zondag van 11 tot 17 uur
In verband met corona dient men zich voor een bezoek telefonisch of via de website aan te melden.