open Atelierroute

Open Atelier Route in Stadsmuseum Almelo
21 en 22 september | 11.00- 17.00 uur


Kunstenaar Riet Telgenhof, Hans Bouma en Harm Huttinga exposeren in Stadsmuseum Almelo
De kunstenaars zijn alle twee dagen aanwezig om toelichting op hun werk te geven. 

Riet Telgenhof

Door de vraag: "wat doe ik met mijn oude grafiek en schilderwerk" zijn de boekjes ontstaan.
De boekjes zijn een verwerking van mijn schilderijen, etsen, drukwerk, fotografie etc. een soort recycling. In de boekjes wordt soms genaaid, geplakt en gestempeld. De boekomslagen worden van overgebleven pas partout of hout gemaakt, en beplakt met nieuw of oud geschilderd materiaal. De boekjes worden op verschillende manieren gebonden zoals b.v. de traditionele binding, coptic stitch, copticstich met 4 naalden, harmonica en vele andere. Daarnaast zijn er doosjes met kaarten of kleine boekjes of kastjes met boek (jes). Het oude werk is nu een inspiratiebron geworden voor nieuw werk. 

Hans Bouma

Sinds 1974 ben ik met tussenpozen doende geweest met het ontwikkelen van een eigen stijl. Ik heb les gehad van verschillende topfotografen.
Fotografie biedt mij de mogelijkheid om mijn eigen gedachte-, en gevoelsleven tot uiting te brengen. Kijken naar de natuur en processen die daar zich afspelen hebben op dit moment mijn interesse. Bijvoorbeeld in de serie foto's "IJs en roos". Luchtbellen bewegen langs de randen van een bloemblad in een schijnbare reactie op elkaar. 

Harm Huttinga

Glaskunst is voor mij het fascinerende spel tussen kleur en licht.
Glas nodigt mij daardoor uit tot het maken van vormen, van objecten. Objecten die de ene keer iets natuurlijks weergeven, de andere keer iets oproepen. Soms schurend tegen de werkelijkheid, dan weer eigenzinnig.
Altijd zoekend naar harmonie tussen vorm, kleur en licht.
Altijd zoekend naar beleving. Altijd zoekend.
De glastechnieken, die zijn toegepast bij mijn objecten zijn:
- glasfusing ( smelten van glas )
- sand casting ( gieten van glas in zand )
Deze twee technieken verschillen nogal van elkaar. Glasfusing is over het algemeen verfijnder, sand casting daarentegen ruwer. Beide technieken echter met hun eigen dynamiek. Op mijn website ( www.harmhuttinga.nl ) zijn deze technieken prachtig uitgelicht. Na het winnen van de Herman Krikhaarprijs in 2017 ( kunstwerk d.m.v. glasfusion ) was ik toe aan een nieuwe uitdaging en heb me daarna alleen maar bezig gehouden met sand casting. Tijdens de atelierroute in het Stadsmuseum laat ik derhalve de werkstukken zien ( en vertel ), die ik dit jaar heb gemaakt met deze techniek.

Atelierroute start over: