Het Verzet Kraakt (verlengd t/m 24 september 2017)

Over de grootste overval aller tijden op het filiaal van de Nederlandse Bank in Almelo tijdens de 2e Wereldoorlog. De buit was ruim 46 miljoen gulden.
Door een serie gefilmde portretten van nabestaanden en betrokkenen, gemaakt door Peter Schoof, krijgen de verzetsmensen een “gezicht”. Ook is er een doorlopende powerpoint-presentatie, gemaakt door Hans Holtmann, waarin op een duidelijke manier het hele verhaal rond de bankoverval wordt verteld.
Omdat de Duitse aanwezigheid in Almelo een feit was, is er ook een “beladen” hoek ingericht. Voorwerpen uit de Bellinckhof bijvoorbeeld, waar Mussert enige tijd verbleef.
Naast de vele documenten is  er ook ruimte voor objecten, zoals bijvoorbeeld een verzetskist. Verder is er een koffiehoekje voor het publiek om met elkaar in gesprek te komen en documentatie te bekijken.

Meer info op http://hetverzetkraakt.nl.

De expositie Het Verzet Kraakt duurt t/m zondag 24 september en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Het VFonds. Bezoekers met een vriendenkaart van het VFonds hebben gratis toegang tot deze en de 5 andere exposities in de regio.

2018-04-20T20:11:34+00:00