Couture in Twente

100 jaar bijzondere kleding van Twentse vrouwen met geld en goede smaak.

Expositie 03-05-2018 t/m 18-08-2018

De basis van de expositie is modieuze dameskleding uit het bezit van het Stadsmuseum Almelo, aangevuld met kleding uit de collectie van museum TwentseWelle en van particulieren. Twentse chic. Een eclectisch beeld uit verschillende perioden. Van een tuniek van tule en gitten uit 1916 en een middagjapon van Ferry Offerman uit 1960 naar de kleding van vandaag.Fantastische kledingstukken en geweldig om te bekijken!

De expositie wordt aangevuld met verschillende accessoires zoals waaiers met o.a. reclame van Bally Shoes, Galeries Lafayette en Veuve Cliquot, die het bovenmodale leven van de happy few destijds vertegenwoordigden. Evenals poederdozen uit de eerste decennia van de 20e eeuw en modern weefwerk.

Ook gaat de expositie in op de manier waarop we met kleding omgaan. Van ooit een enkel, met zorg gekozen kledingstuk, naar een kast vol willekeurig aangeschafte kleren nu. Denken we daar over na? Er ontstaat een tegenzin in die massa kleding, een bewustwording over het nut ervan. Hoe biologisch is een katoenen shirt als het heen en weer getransporteerd wordt over de aardbol? Hoe zit het met kinderarbeid en miserabele werkomstandigheden? Als consument kunnen we daar zeker iets aan doen. Koop bewuster, vermaak, geef het door. En intussen zijn we op zoek naar nieuwe, schonere grondstoffen en manieren om te recyclen.

Tijdens de expositie worden workshops gegeven in Het Huis van Lydia, een stichting gericht op mode en kleding die zich op veel manieren inzet voor de medemens.
De workshops worden gegeven door Mijntje Haakmeester. Zij leert ons eerlijk kijken naar ons postuur en de kleuren die bij ons passen, om zo bewuster kleding aan te schaffen en niet lukraak van alles. En dat leert ons hopelijk meer gevoel van waarde te ontwikkelen voor onze kleding.
Net als ooit, toen vrouwen zuinig waren op een enkele japon en niet achter de laatste trends aanholden.

Per sessie kunnen maximaal 10 personen meedoen. Opgeven via info@stadsmuseumalmelo.nl
Wanneer: woensdag 30 mei van 14-15 uur en van 15-16 uur
woensdag 20 juni van 14-15 uur en van 15-16 uur
Waar: Huis van Lydia, Grotestraat 185b, 7607 CL Almelo
Entree € 5,00 pp

2018-04-25T14:46:19+00:00