Gisteravond was het Stadsmuseum speciaal geopend voor een voorstelling van Loek Boer & Duo NIHZ. Vanuit het perspectief van Samson ‘Theo’ Rootveld hebben zij in onze Expositiezaal het verhaal verteld van de bankoverval tijdens de Tweede Wereldoorlog op het kantoor van De Nederlandsche Bank in Almelo. De buit bedroeg ruim 46 miljoen gulden…
Samson is de grootvader van Bobby Rootveld. Het verhaal werd omlijst met liederen die ontstaan zijn uit de ontberingen van de Tweede Wereldoorlog. Liederen gecomponeerd in concentratiekampen en ghetto’s en liederen die verhalen over de nasleep van de Shoah.
Een voorbeeld van concentratiekamp-muziek is b.v. de Westerbork-Serenade van Johnny & Jones. Een joods duo dat voor de oorlog grote successen had maar ook in de oorlog nog musiceerde, tot in de concentratiekampen aan toe.
Loek Boer is een meesterlijk verhalenverteller uit Ommen.
Voor Duo NIHZ was dit programma zeer persoonlijk en emotioneel door de familieband die hen aan het programma bindt en het een persoonlijke tint meegeeft.