Lezing: Nostalgisch Almelo

Stadsgezichten van Almelo rond 1900.

Miranda Nieuwenhuis Hoekstra (47), komt uit Hengelo (Ov) en studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit van Utrecht.

Met haar bedrijf -Parels uit de kunst- geeft zij diverse lezingen en cursussen kunstgeschiedenis. Naast deze werkzaamheden geeft ze rondleidingen in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.

Als onderwerp van de lezing is gekozen voor schilderijen met het thema Almelo uit de collectie van het Stadsmuseum Almelo. Hoe keek men ooit naar een stad, wat viel op, hoe werd het onderwerp benaderd. Van een fraaie weergave naar een rauwe werkelijkheid. Van een geromantiseerd plaatje naar de harde contouren van industriële complexen.

Rond 1900 is Almelo opvallend vaak geschilderd. Cees Johannes van der Aa, Hendricus de Grijs, Johannes Retèl en Evert Moll zijn schilders van naam, die er in deze tijd voor kozen om in het pittoreske Almelo te gaan wonen en werken. Zij legden stad en omgeving vast in de Haagse Schoolstijl. Deze losse schilderstijl was vanaf 1870 de meest toonaangevende stijl binnen de schilderkunst, waarbij stad en natuur onder alle omstandigheden in de open lucht geschilderd werd.

Nederland kent een lange traditie van stadsgezichten en aan het einde van de negentiende eeuw zien we een duidelijke interesse ontstaan voor het lokale en gedetailleerd weergeven van een stad of stadsgedeelte.

Aan de hand van de prachtige schilderijen met Almelo als thema uit de collectie van het Stadsmuseum Almelo laat ik de regionale en landelijke ontwikkeling van de landschapsschilderkunst in deze tijd zien.

Datum:      25 april 2018
Plaats:       Stadsmuseum Almelo